Natuurkennis

Vanaf het moment dat een kind de naam van een vogel leert, zal hij de vogel nooit meer echt zien, aldus Krishnamurti, een uit India afkomstig spiritueel leraar (1895-1986).

Deze quote uit de Flow kalender, triggerde mij. Is kennis van de natuur belangrijk in het beleven ervan? Moet je weten hoe een vogel, plant of boom heet om ervan te genieten? Werkt de natuur ook positief als je geen kennis ervan hebt? Of zit kennis juist natuurbeleving in de weg? Natuurlijk is kennis niet nodig. Je hoeft geen kennis te hebben van de natuur om de positieve effecten te ervaren.

Vroeger toen de mens nog met en in de natuur leefde bestonden er ook geen namen voor. Benamingen zijn er gekomen om makkelijker met elkaar te communiceren, om orde in de chaos te scheppen. Het voegt niets toe aan natuurbeleving. Sterker nog, volgens Krishnamurti wordt natuurbeleving teniet gedaan door kennis. Zover zou ik niet willen gaan. Dit is geen pleidooi tegen kennis. Zeker niet. Het vergemakkelijkt de communicatie aanzienlijk als je kan zeggen dat je een mooi roodborstje hebt gezien of dat je van gerbera’s houdt en niet van rozen. Maar om van natuur te genieten is kennis niet nodig. Om van de positieve eigenschappen van natuur gebruik te maken hoef je er niet eens van te genieten.

Ben je chagrijnig, voel je je opgefokt of depressief? Trek dan eens de natuur in. Misschien vind je het in het begin helemaal niets en zie je de bomen niet eens. Toch zal je merken dat je na een tijdje meer ontspant en bij thuiskomst, na een tijd wandelen, merk je dat je je toch een stuk minder vervelend voelt dan voor de wandeling.zwammetje

Wat kan helpen is even stilstaan. Kijk eens om je heen en vind iets moois/bijzonders wat je anders niet gezien zou hebben. Dat kan van alles zijn, de vorm van een blad, een klein schimmeltje op een afgevallen tak of de structuur van een boom. Of neem (je) kinderen mee het bos in. Zij zien en beleven het bos heel anders dan volwassenen. Omdat ze de kennis nog niet hebben? Misschien had Krishnamurti dan toch een beetje gelijk. Kennis schept orde in de chaos, maar misschien ook wel een beetje afstand.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail