Hoe groen is jouw werkomgeving?

Nee, dit gaat niet over duurzaamheid. Iedereen is er inmiddels wel van op de hoogte dat het beter is om op een duurzame manier om te gaan met onze bronnen. Dit gaat over het aanwakkeren van creativiteit en betere prestaties.

Wat dat te maken heeft met groen? Uit diverse onderzoeken is gebleken dat natuur, want daar gaat het in dit geval over, kan zorgen voor reductie van het stresshormoon cortisol. En daarmee ruimte schept in je hoofd, waardoor er plek is voor creativiteit en meer concentratie. Betere werkprestaties dus. Een groene werkomgeving kan daaraan bijdragen. Alleen al door het kijken naar een plaatje van een boom gaat het stresshormoon en de bloeddruk omlaag. Planten op kantoor kunnen daar ook aan bijdragen maar in mindere mate. (Health impacts of healing environments, A. van den Berg, 2005)

Tegenwoordig kunnen steeds meer mensen hun eigen werkplek en dus werkomgeving kiezen. Door het flexibele werken, kan je op meer plekken werken dan alleen op kantoor. Ben je dus zo vrij dat je je eigen werkplek kan kiezen, kies dan voor een groene werkomgeving. Dat levert je meer op dan werkplezier alleen.

Als jij je werkomgeving mag bepalen, hoe ziet jouw werkplek er dan uit? Heb je uitzicht naar buiten? En wat zie je daar?

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen in een omgeving met natuur beter functioneren dan tussen gebouwen met uitzicht op blinde muren. Er zijn vier dingen die belangrijk zijn in een groene, aangename werkplek. Frisse lucht en groen en in mindere mate daglicht en stilte. Omdat die laatste niet wetenschappelijk aangetoond zijn, laten we die hier even buiten beschouwing.

Doe de check en ontdek hoe groen jouw werkomgeving is.

 1. Kan er een raam open voor frisse buitenlucht?
  Ja/nee
 2. Is er een mogelijkheid om de natuur te bezoeken tijdens de middagpauze?
  Ja / Nee
 3. Is er (vrij) uitzicht naar buiten?
  Ja / Nee
 4. Kijk je uit op groen/natuur? (boom, struik, water, strand, hei, ed. )
  Ja / Nee
 5. Hangen er natuurfoto’s?
  Ja / Nee
 6. Staan er planten op kantoor?
  Ja / Nee

Heb je meer dan 4 vragen met ja beantwoord? Gefeliciteerd! Je hebt een behoorlijk groene, werkomgeving. Bij de vragen waarop je nee hebt geantwoord is voor jouw werkomgeving nog winst te behalen.

Buitenuitjes gaat binnenkort verder als Mevrouw van Buiten. Mevrouw van Buiten heeft als doel bewustzijn te vergroten omtrent de effecten van natuur op gezondheid en algeheel welbevinden.

Meer tips en trucs? Houd dan dit blog in de gaten! Heb je vragen? Mail mij: mevrouwvanbuiten@gmail.com

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail