Ga naar buiten

Schilderen met natuurverf, foto’s maken zonder camera en bomen herkennen met blinddoek er is zoveel te ontdekken buiten. Wanneer heb jij voor het laatst buiten gespeeld?

Als we met kinderen door het bos lopen wijzen we ze geregeld op dingen als mosjes, paddenstoelen en beestjes. Dit levert vaak de mooiste vragen op, waar je zelf soms ook niet direct het antwoord op weet, maar die je wel samen kan ontdekken. “Prikt dat mos?”, “Wat is dat voor beestje?”, “Is die boom glad?”, “Wat zijn dat voor gekke bulten op dat blad?”.

En terwijl wij het antwoord soms ook niet weten, komt het niet meer bij ons op om ons die vragen te stellen. Laat staan het antwoord erop te ontdekken door te voelen, beleven en ervaren.

Moeders riepen het vroeger al: “Ga buiten spelen, dat is gezond!” Steeds meer onderzoeken laten ook zien dat de natuur in trekken je veel meer oplevert dan alleen een frisse neus. Ontspanning is de meest voor de hand liggende, maar het kijken naar groen zorgt ook voor fysieke reacties als de afname van stresshormoon in je lichaam. Groen schept ruimte in je hoofd en wakkert de creativiteit aan. Evenals spelen trouwens. Buiten spelen in de natuur versterkt dit nog meer.

In een onderzoeksrapport van KMPG uit 2012 geven zij de overheid het advies meer groen aan de leggen in stedelijke omgevingen, simpelweg omdat het veel geld bespaart. Meer dan de helft van de ziektes die bekeken werden bleken “groen” afhankelijk. In gebieden waar meer groen is komen bepaalde ziektes zoals obesitas, depressie, astma, diabetes en hartklachten.

Dus waar wacht je nog op? Ik riep het in juni 2011 al bij Pecha Kucha, ga lekker naar buiten!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail