Besparen mét in plaats van besparen óp natuur

KPMG heeft onderzocht wat de relatie is tussen groen, gezondheid en productiviteit. In opdracht van het ministerie van Economische zaken. Niet in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel. Dat verbaasde mij in eerste instantie, dat het ministerie van Economische zaken de opdracht heeft gegeven voor dit onderzoek.

Na het lezen van het onderzoek bleek het niet meer dan logisch. Er is heel veel geld te verdienen met natuur! Door de inzet van natuur in de vorm van het vergroenen van de woonomgeving van mensen, kunnen de kosten voor gezondheidszorg enorm dalen. Natuur nodigt uit tot bewegen, wandelen, hardlopen, fietsen en voor kinderen om lekker buiten te spelen. 10% meer groen in een wijk zorgt voor afname van mensen met een depressie. Als dit zou worden toegepast in de wijk Bos en Lommer in Amsterdam dan zou dat gaan om 132 mensen. Niet zoveel, zo lijkt het. Maar een afname van 132 mensen die gezondheidszorg nodig hebben levert een besparing op van 223.000 euro per jaar op de zorgkosten. Daarnaast zouden deze mensen ook hun werk niet hoeven te verzuimen wat per jaar 277.000 euro scheelt in de verzuimkosten. Dit geldt alleen nog maar voor de kosten die bespaard worden op depressie. Er zijn meer ziektes waar natuur een grote bijdrage kan leveren in de preventie of het herstel, zoals bijvoorbeeld diabetes en obesitas.  De totale besparing voor alleen de wijk Bos en Lommer zou dan in een jaar neerkomen op 802.000 euro.

Besparen op verzuimkosten is voor bedrijven heel interessant. Veel bedrijven worstelen met hoge verzuimcijfers. Het behoeft niet gezegd te worden dat een afdeling met minder, want zieke, mensen, minder productief is. Dit komt een bedrijf uiteraard niet ten goede.

Een aanzienlijk aantal bedrijven ligt op sombere industrieterreinen. De positieve effecten van de natuur benutten is dan ingewikkelder, maar zeker niet onmogelijk. Echter liggen veel bedrijven in of bij natuur en ook daar wordt structureel weinig gebruik van gemaakt. Daar is dus letterlijk nog veel winst te behalen. Het lastige hier is dat veel mensen wel weten dat natuur goed is, maar daadwerkelijk ook de natuur opzoeken is een stap te ver. Dit kan alleen van binnenuit. Letterlijk een (cultuur) verandering van binnen naar buiten. Want door de positieve effecten van natuur in te zetten in en bij de werkomgeving zakt niet alleen het ziekteverzuim. Mensen zitten lekkerder in hun vel en zijn productiever, wat afstraalt op het hele bedrijf.

Natuurlijk kost de inzet van natuur ook geld, maar de kosten vallen in het niet bij de baten. Die direct zichtbaar zijn in de ziekteverzuimkosten en productiviteit. En minder zichtbaar in tevreden medewerkers, goed werkgeverschap en een sterk bedrijf.

Geld besparen is simpel, soms gewoon nodig en in dit geval ook nog eens heel makkelijk. Dus waar wacht je nog op?

Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek. 06-130 760 13 of mail femkedoorenspleet@gmail.com

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail